Hava Durumu

Şubat ayı neden dört yılda bir 29 gün?

Yazının Giriş Tarihi: 29.02.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 16:28

Takvimler 4 yılda bir şubat ayını bir gün fazla gösteriyor. Diğer anlamı ile 2024’ün 29 Şubat günü doğanlar ancak 4 yıl sonra doğum gününü tam olarak kutlayabilecek. Bu nedenle 2024 yılı 365 gün değil 366 gün olarak yaşanacak. Peki bu zorunluluk nasıl oluştu?

Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi tam olarak 365,2422 gün sürüyor. 16. yüzyılda başlatılan batı takviminde bir yıl 365 gün olarak belirlenmiş, geriye kalan yılın 0.2422’lik kısmı, yani beş saat 48 dakika ve 46 saniyesi, HER 4 YILDA BİR FAZLADAN BİR GÜN OLUŞTURUYOR. Bu ayarlama sayesinde saatlerimiz Dünya’nın dönüşü ve mevsimleri ile uyumlu kalıyor. Şubat üç yıl 28 gün çekerken, dört yılda bir takvim yaprakları 29’u gösteriyor. Eğer takvimlerde bu ayarlama yapılmamış olsaydı, mevsimler kayar, 700 yıllık bir döngü içinde Kuzey yarımkürede yaz, haziran yerine aralıkta başlıyor olacaktı. Peki neden başka aylar değil de şubat ayı seçilmiş?

Bunun hikayesi M.Ö. birinci yüzyıla kadar dayanıyor. Roma İmparatorluğu’nun ünlü Jül Sezarı, Roma takvimini geliştirmek için ünlü gök bilimcileri bir araya topluyor ve 355 günden oluşan Roma Takvimi’ni mevsimlerle uyumlu olması için çalışma yapmalarını istiyor. Bu çalışmalar sonunda bir yıl 365 gün olarak belirleniyor. Birkaç saatlik fazlalıkta her 4 yılda bir, bir gün olarak eklenmeye başlıyor. Böylece ‘Artıkyıl’ ortaya çıkıyor. Ancak bu takvime şubatın normal yıllarda 29, artık yıllarda 30 gün çekmesi şeklinde işlerlik kazanıyor. Ağustos da 30 olarak hesaplanıyor. Tarihçilere göre Jül Sezar’dan sonra Roma İmparatorluğu’nun başına geçen ve her konuda Sezar’dan daha ünlü olmak isteyen Augustus, Jül Sezar’ın adını taşıyan ve 31 gün olan July: (Temmuz) adı toplanan gökbilimcilerle şubat ayı bir gün kısaltılıp bu süre Augustus’un adını taşıyan Ağustos’a eklendi.

Temmuz 30 gün olup ağustos 31 gün oldu. Bazı kültürlerde, şubatın 29 olduğu ‘artıkyıllar’da evlilik tavsiye edilmiyor. Bu yılda yapılan evliliklerin boşanma ile sonuçlanacağına inanılıyor. İskoçya’da 29 Şubat’ta doğum yapmanın kötü şans getireceği inancı var. Yine İskoç’larda 29 Şubat’ta cadıların kötülük yapmak için bir araya geldiği inancı hala günümüzde devam ediyor. Bunun aksine bazı astromlar (gökbilimciler), doğum günü 29 Şubat’a denk gelen bebeklerin özel bir yetenekleri olacağını ve bu bebeklerin şanslı bebekler olacağını belirtiyorlar. Halen dünyada 29 Şubat’ta doğmuş 4,2 milyon insan mevcut…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.