Hava Durumu

Süper açık deniz yüzücümüz Aysu Türkoğlu’ndan yeni başarı

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2024 17:00

2001, Bodrum doğumlu, 23 yaşındaki Aysu Türkoğlu (antrenörü: Bengisu Avcı Erdoğan, menajeri: Nesli Özel), Yenizelanda’nın kuzey ve güney adası arasındaki 27 km. uzunluğundaki Cook Boğazı’nı,7 saat 21 dakika,40 saniyede geçerek elde ettiği bu derece ile “Cook boğazını  en hızlı  yüzerek geçen Türk ve dünyanın en hızlı 10.cu yüzücüsü” olma unvanlarını ele geçirdi.

29 Temmuz 2022’de 60 km.lik Manş Denizi’ni, 16 saat 28 dakikada, Ağustos 2023’te İrlanda-İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı 11 saat,48 dakikada geçen Aysu, ”ocean Seven” serisinin 2 ayağını tamamladıktan sonra 3.ayağını da 20 Mart 2024’te Yeni Zelanda’da Picton‘da 13-14 derece sıcaklıktaki suya saat 19.00’da (Türkiye saati ile 09.00) girip 27 km.lik parkuru 7saat, 22dakika, 40 saniyede yüzerek Wellington’a ulaştı. Dünyanın en zorlu yüzme maratonlarından olan “OCEAN’S SEVEN CHALLENGE (Okyanus yedilisi) 7 tane açık deniz boğaz ve kanalını kapsıyor:

1- İrlanda ve İskoçya arasındaki ”KUZEY KANALI”,

2-Yeni Zelanda’nın Kuzey ve Güney adası arasındaki “COOK BOĞAZI”

3- Hawaii Takımadalarından Maloaki adası ile Oahu adası arasındaki MALOAKİ(KAİWİ)KANALI

4-İngiltere ve Fransa arasındaki “MANŞ DENİZİ KANALI”

5-Catalina Adası ve Los Angeles arasındaki “CATALİNA KANALI”

6- Japonya’daki “TSUGARU BOĞAZI”

7-İspanya ile Fas arasındaki “CEBELİTARIK BOĞAZI”. Hedefi, “Ocean seven” serisinde yer alan 7 Okyanus boğazını yüzerek  geçmek olan Aysu bu hedefe varmak için günde 4-5 saat antrenman yaparak yoluna devam ediyor (sabah 06.00’da kalkıp havuz çalışması ile güne başlayan Aysu, 08.00’de açık denizde yüzme çalışması, sonra eve gelip kahvaltı etme, sonra okul (halen Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi  Antrenörlük bölümünde 4.sınıf öğrencisi), okul sonrası  tekrar havuz antrenmanı ile günlük antrenman programını tamamlıyor… Dünyada bugüne kadar “Ocean seven” yüzme maratonunu sadece 24 yüzücü başarabilmiş. Bu farklı 7 etabı bitiren ilk yüzücü eski bir rugbi oyuncusu olan İskoçyalı Stephen Redmond.

Denizi ve yüzmeyi bir hayat biçimi olarak benimseyen, ”Manş’ı geçene kadar bir daha geçişe gitmem, bu bana yeter” derken, manş’ı geçtikten sonra ”Eveet, şimdi nereye gidiyoruz?” demeye başlayan Aysu Türkoğlu, gelecek 5 yıl içinde geri kalan 4 etabı da tamamlayarak “Guinnes Rekorlar Kitabı”na adını yazdırmayı hedefliyor. Türkiye ve Bodrum’un adını başarıları ile Uluslararası platforma taşıyan Aysu’yu kutluyoruz. Yolun açık olsun Aysu, çağdaş Türk kadınının temsilcisi olarak elde ettiğin başarı ile ne kadar kıvansan azdır. Türkiye’nin aydınlık yüzü, seninle gurur duyuyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.