“Sinema hiçbir şeyi değiştirmez; ama insanların birçok şeyi anlamalarını sağlar. Dünyayı değiştirecek olan şey filmler değil, o filmleri izleyen insanlardır”der usta yönetmen Krzysztof Kieślowski…
Sanata dair (yönetmenler, yazarlar, ressamlar, müzisyenler vs.) uğraş verenler, bir ülkenin gelişim yolundaki merdivenleridir.
Toplumda özgün bir birey olup olamadığını, insan onuruna yakışır bir biçimde yaşamını sürdürüp sürdüremediğini sorgulayabilme yetisini geliştirecek olan da kültür-sanat ve bilim-felsefeden geçer.
Sadece hayatını anlamlandırma gibi bir derdi olanlar, sanat ürünlerini tüketme biçimi olarak alışkanlık haline getirir ve dünyayı daha iyi, daha yaşanabilir kılabilmek adında fikir geliştirir.
Dolayısıyla sanat, bir toplumun ekmeği suyu kadar değerlidir.
Bu anlamda Bursa’da bu günlerde heyecanlı günlere tanıklık ediyoruz.
Kültür Yolu Festivali, dolu dolu bir programla Bursalılara merhaba dedi.
Festival gerçekten her yaştan kesime hitap edebilecek etkinliklerle planlanmış. Festivale dair dikkatimi en çok çeken nokta ise bilet ücretlerinin makul olması.
Yıllardır kültür sanat etkinliklerini ya da konserleri (konserlere gitmesem de) takip eden biri olarak söylemeliyim ki, ne yazık ki belediyelerin etkinlikleri haricinde olanlar oldukça uçuk fiyatlarla satışa çıkıyor.
Türkiye’nin özellikle ekonomik olarak alt grupları için, bu etkinliklere katılabilmek oldukça güç. Hele ki asgari ücretle geçinenleri baz alırsak, bu kişilerin ayda bir kez bile bir sinemaya ya da tiyatroya gidebilmesi mucize sayılır. Ve bu yorumum elbette tek kişi için… Eşi ve çocuğuyla bu etkinliklere katılabilmeleri neredeyse imkânsız.
Son senelerde artık, “Sanat da zenginlerin tekeline geçti” demekten kendimi alıkoyamıyorum.
Geçtiğimiz aylarda, daha önce hiç gitmediğim için bir bale gösterisi izlemek istedim. Bilet ücretine bakmamla geri kapatmam bir oldu çünkü yanlış hatırlamıyorsam 1000 küsür TL’lerden başlıyordu.
Bazı özel tiyatro gösterim ücretlerini hiç söylemiyorum bile…
Sanatkârların emeğinin karşılığını alma noktasında bir itirazımız yok.
Sorunun buradan değil de gelir-gider dengesizliğinden kaynaklandığını biliyorum-biliyoruz…
Bağlayacak olursam Bursa’daki festivalde uygun fiyatlarla birçok harika etkinliğe katılabilirsiniz.
600 etkinlik içinde benim en çok ilgimi çeken ise şunlar oldu:
- Operadaki Türk Karakterleri - Antalya DOB
- Zorba - Ankara DOB
- Kerbela - Ankara DT
- Türk TV Dizi Müzikleri
- Zeki Müren Besteleri
Her zevke ve her yaşa hitap edebilen etkinlikleri kaçırmamanızı öneririm.