Büyükşehir Belediyesi tarafından Merinos Park'ta 2.'si organize edilen Bursa Gastronomi Festivali'nin kortej yürüyüşü Cuma günü Cumhuriyet Caddesi'nden başlayıp Ertuğrul Meydanı'na kadar devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Yavuz, Turizm İl Kültür Müdürü Kamil Özer de yürüyüşe katıldı.
Tarihi ve kültürel mirası, eşsiz doğal güzelliklerinin yanı sıra Bursa’mız Gastronomi alanında da çok önemli değerlere sahip. Hatta tescilli ürünleriyle de hayli iddialı.
Evet, geçen yıl başlatılan gastronomi festivali, katılımcı firmalar ve ziyaretçi ilgisiyle çok konuşuldu. ‘Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi’ temalı festival Merinos Park’ta dev bir mutfağa dönüştü.
Üç günde 500 bin ziyaretçi katılımıyla rekor kırdı.
Börek ustası Hasan Acar, festivale özel "TOGG böreği" yaptı. Acar'ın yaptığı "TOGG böreği", sosyal medyada gündem oldu.
Bursalılar 3 gün kentin lezzet duraklarına uğradı. Festival kapsamında yapılan en uzun börek yeme yarışması, baklava yeme yarışması ve en fazla tahanlı pide yeme yarışmaları da hem çekişmeli hem de renkli görüntülere sahne oldu. En hızlı yiyenlerin kazandığı yarışmalar, vatandaşlar tarafından da ilgiyle izlendi. ‘Annemle yemeğe sevgi kattık’ yarışmasında ise küçük şefler mutfaktaki hünerlerini sergiledi.
Mustafa Ceceli konserine binlerce Bursalı akın etti. Konser alanını hınca hınç dolduran Bursalılar, dev bir koro halinde ünlü sanatçının şarkılarına eşlik etti.
Bu zengin mutfak kültürünü ortaya çıkarıp, turizme kazandırmak için ilkini geçtiğimiz yıl düzenledikleri Gastronomi Festivali’nin ikincisini yoğun bir katılımla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Aktaş, “Bu yıl ikincisinde geçen yıla göre daha fazla misafiri ağırlama imkanına sahip olduk. Gerek şehir dışından, gerek yurt dışından katılan misafirlerimizin oluşturduğu bu kalabalıkların şehrimizin cadde ve sokaklarına, gastronomi sektörüne çok ciddi yansıdığına şahit olmaktan dolayı son derece mutluyum. ‘Bursa çok güzel, sen de gelsene dedik’ ve çağrımıza da bütün ülke insanı, hatta yurt dışından bile dostlarımız cevap verdiler. Ve yine Bursa dolu dolu günleri yaşadı. Şimdiden daha üçüncüsünün heyecanıyla alakalı hem katılımcılarımız hem de beraberinde buradan istifade eden insanlar çok meraklılar biliyorum. Ama unutmayın ki Bursa 3 gün değil 365 gün gastronomi şehridir. Bursa'nın her lokantasında, restoranımızda rahatlıkla bu lezzetleri tatmanız mümkün. Ben katılımlarıyla festivalimize değer katan vatandaşlarımıza, akademisyenlerimize, firmalarımıza, şeflerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Festival sadece ünlü şefleri, çocukları ve gastronomi öğrencilerini değil Bursa protokolünü de mutfakla buluşturdu. Festivalin ilk günü Başkan Alinur Aktaş ‘kuzu kapama’, Vali Demirtaş ‘kirde kebabı’, Milletvekili Mustafa Varank ‘kestaneli pilav’, Milletvekilleri Emel Gözükara Durmaz ve Emine Yavuz Gözgeç ‘maydonoz köftesi’, Milletvekili Ahmet Kılıç ‘üzüm dede çorbası’ yaptı.
Protokolün yemek yaptığı saatler keyifli anılar bıraktı
Tarihi ve kültürel mirası, eşsiz doğal güzellikleri ile turizmin her dalında önemli bir potansiyele sahip olan Bursa, nihayet zengin mutfağı ile de turizmde ön plana çıkmaya başladı.
Gastronomi Festivalleri’ni Gaziantep, Hatay, Adana, Konya, Afyon yapıyordu.
Artık Bursa’mızda Gastronomi festivaliyle adını duyurmayı başardı.
Şehrimizi lezzetleriyle öne çıkaran bu başarılı organizasyonda emeği olan başta Başkan Alinur Aktaş olmak üzere herkesi tebrik ediyorum.