Hava Durumu

Sağlığımız için süt

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2023 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 17:22

Daha önce 21 Mayıs’ta kutlanan Dünya Süt Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) aldığı kararla 1 Haziran olarak değişti.

Türkiye süt ve süt ürünleri sektörü, gıda bilim çevreleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı her yıl 1 Haziran’da sütün sağlığımıza faydalarını ve tüketimini artırmak için ‘Dünya Süt Günü’nü kutluyor.

Ülkemizde genel olarak en çok inek sütü üretiliyor…

Koyun, keçi ve manda sütleri ise az miktarda olduğu için yöresel ürün olarak temin edilebiliyor...

Gıda sektöründe kullanım alanı geniş olan sütün, hayvancılığın azalmasının yanı sıra üretim maliyetlerinin artması sonucu fiyatı da epey artmış olsa da beslenmemizin temel aktörlerinden biri…

***  

Her gıda ürününde olduğu gibi, hijyen konusu süt için de çok önemli.

Sağlıklı koşullarda saklanmadığı takdirde çabuk bozulan bir besin.

Hemen bakteri üretebiliyor.

O nedenle saklama koşulları hassasiyet gerektiriyor.

Süt, beslenmemiz açısından çok fonksiyonlu olarak kullandığımız bir gıda.

Sade ya da çeşitli meyvelerle, çikolata ya da kahve ile karıştırıp içiyoruz.

Çeşit çeşit peynir, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı, tatlılarda tüketiyoruz.

Sofralarımıza lezzet katıyor…

Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan, insana güç veren, kemiklerimizi sağlamlaştıran özellikleri olduğunu söyleyen uzmanlar, sütün ayrıca enfeksiyonlara karşı da vücuda direnç verdiğini belirtiyorlar.

Ve süt içmek için öncelikli 8 neden sayıyorlar:

Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını önlüyor.

Kemikleri güçlendiriyor.

Göbek yağlarını eritiyor.

Kolesterolü düşürüyor.

Beyne gerekli olan enerjiyi sağlıyor.

Kalp damar sağlığını koruyor.

Osteoporozdan koruyor.

Bağırsak kanserine karşı da koruyucu etkisi olduğu biliniyor.

***

Bursa, süt üretiminin önemli olduğu şehirlerden biri…

Şehrimizin de en önemli süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş. bildiğiniz üzere.

1 Haziran’da Dünya Süt Günü vesilesiyle; Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz bir açıklama yaparak sütün sağlıklı yaşam sürdürülebilmesi adına önemine dikkat çekti.

Yılmaz, Bildiğiniz gibi süt, sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için gerekli olan besin öğelerini, doğasında mükemmel bir dengede bulunduran, en temel gıdamız. Gıda yeterliliği endişelerinin arttığı bu dönemde, süt ve süt ürünlerinin, artan dünya nüfusunun beslenmesindeki rolü de giderek önem kazanıyor. Biz de Sütaş olarak “Çiftlikten Sofralara” entegre iş modelimiz ile süt değer zincirinin bütününü kapsayarak üretimimizi ve verimliliğimizi artırıyor, ürünlerimizin doğallığını, lezzetini ve besin değerlerini güvence altına alıyoruz. Ayrıca bitkisel üretimden başlayarak gübre ve enerji üretimine kadar uzanan iş modelimiz; çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla özgün ve örnek bir sürdürülebilirlik modeli oluşturuyor. Enerjimizi çiftliklerimizin gübreleri ve fabrikalarımızın organik atıklarından üretiyor, suyumuzu geri kazanıyor, toprağımızı ürettiğimiz organik gübreler ile koruyor, onarıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Biz sadece sütçülüğe odaklıyız ve işimize de tutkuyla bağlıyız” diyen Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Dünya Süt Günü bizim bayramımız. Bundan sonra da sütün iyiliğini ve bereketini yaymaya, doğal lezzetlerimizle tüketicilerimizin sağlık ve mutluluğuna, yatırımlarımızla ülkemizin kalkınma ve refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Dünya Süt Günü kutlu olsun.”

***

Ne demiş şair:

“Gitmeseydin, kakaolu süt içerdik…”

Sağlıklı bir yaşam için, her gün 1 bardak süt içmeyi ihmal etmeyelim.

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.