Hava Durumu

Beijing 2025 Robot Konferansı: Çin’in İnsansı Robot Olimpiyatları ve Endüstriyel Devrimi

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2025 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2025 00:05

Bugün size, geleceği andıran ama hâlâ prizden fişi çekilip çekilmediğini kontrol etmek istediğimiz bir konudan bahsedeceğim.

Beijing 2025 Dünya Robot Konferansı ve ardından patlayan Dünya İnsansı Robot Oyunları.

Evet…

Bu kulağa biraz bilim kurgu gibi geliyor ama haberin kaynağı bilim değil, bizzat hayatın kendisi.

Sergide Ev Robotundan Fabrika Devine

8–12 Ağustos 2025’te düzenlenen Beijing Robot Konferansı, şimdiye kadarki en geniş insansı robot sergisine ev sahipliği yaptı. 50’den fazla üretici, çamaşır katlayan ev robotlarından, 200 kilogramlık parçaları taşıyabilen endüstriyel robotlara kadar onlarca farklı modeli tanıttı.

Bazıları mahjong oynuyor, bazıları piyano çalıyor, bazıları ise dans ediyor. Üstelik bunu yaparken yüz ifadeleri de var, gerçi şimdilik “acı” ifadesi yok, ama ağır bir montaj işinde yoruluyorlarsa kim bilir?

Beijing’de 4 Katlı Robot Mağazası

Konferansın en ilgi çekici yan etkinliklerinden biri, Beijing’de açılan “Robot Mall” oldu. Dört katlı bu dev mağaza, satıştan servise, yedek parçadan müşteri hizmetlerine kadar ‘4S’ hizmet veriyor. İçeride kokteyl karıştıran barmen robotlar, tabak yıkayan mutfak asistanları ve hatta sizinle sohbet eden insansı robotlar var. Yalnız bazıları hâlâ teknik arızalarla tabak kırabiliyor—yani mutfakta iş paylaşımı yaparken dikkat etmekte fayda var.

Robotlar Spor Sahasında

Çin, robotlara sadece fuar standı değil, atletik parkur da açtı. 13 Nisan’da düzenlenen Beijing Yizhuang Yarı Maratonu’nda 21 robot, 9.000 insanla aynı anda koştu. Çoğu düşüp tökezledi, bazısı yarış dışı kaldı ama “Tiangong Ultra” adlı robot 2,5 saati aşkın sürede finiş yaptı. İnsanlar ortalama 2 saatte bitirirken, robotların hâlâ zamana ihtiyacı olduğu ortada.

Asıl heyecan ise 14–17 Ağustos’ta düzenlenen Dünya İnsansı Robot Oyunları ile başladı. 280 takım ve 500’den fazla robot, koşudan yüksek atlamaya, dans ve dövüşten hastane ilaç sıralamaya kadar 26 farklı dalda yarışıyor. Robotların olimpiyat versiyonu diyebiliriz; ama doping testi yerine yazılım güncellemesi yapıyorlar.

Endüstriyel Robot Pazarı Patlama Yapacak

Tüm bu şovun ardında dev bir ekonomik plan var. İnsansı robot pazarı, 2024’te 2,2 milyar dolarken, 2032’de 41 milyar dolara çıkması bekleniyor. Çin, yaşlanan nüfus ve iş gücü açığını bu teknolojilerle kapatmayı hedefliyor. Kısacası, bu sadece bir teknoloji gösterisi değil, aynı zamanda geleceğin üretim hattının fragmanı.

Mizahi Bir Perspektif

Biz hâlâ “Robotlar işlerimizi elimizden alacak mı?” tartışmasındayken, Çin “Robotlar işlerimizi daha hızlı nasıl yapar?” sorusunun peşinde. Kafamızda hâlâ şu ikilem var: Bu robot arkadaş mı, rakip mi? Asimov’un ünlü “Üç Robot Yasası” bir yana, sahadaki robotlar bize sanki “Biz daha yeni başlıyoruz” diyor.

Son Söz: Yarının Kahramanı

Bu robotlar günlük hayatımıza yavaş yavaş giriyor. Belki bugün hâlâ biraz gülüp geçiyoruz ama yarın geldiğinde bu makineler mutfakta yemek yaparken, fabrikada üretim hattını yönetirken ve hatta maratonda yanımızda koşarken bulacağız.

O yüzden şunu akılda tutmakta fayda var: “Yarının kahramanı, bugünün şakası olmasın.”

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.