Hava Durumu

Orhan Sarıbal’dan İznik Gölü açıklaması

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal İznik Gölü hakkında sosyal medya hesabı üzerinden dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2026 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2026 16:13
Muhabir: Sedanur GÜLLÜ
Orhan Sarıbal’dan İznik Gölü açıklaması

Sarıbal, 14-15 Mayıs tarihlerinde Orhangazi’de düzenlenecek İznik Gölü Sempozyumu öncesinde CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna İl ve Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Dinçer Dimrit ile birlikte İznik Gölü kıyısında olduklarını belirterek, “ İznik Gölü’nde son 12 yılda yaklaşık 232 milyon metreküp su kaybı yaşandı. Göl minimum işletme kotunun altına düştü. Ama hala sanayinin çektiği milyonlarca metreküp suyu konuşan yok! Çiftçiye ‘bu yıl da sana su yok’ diyenler; fabrikaların, madenlerin, rant projelerinin gölü nasıl kuruttuğunu açıklamak zorunda” dedi.


‘KAMUSAL İRADE ŞART’
“İznik Gölü havzasındaki plansız yapılaşma, sanayi baskısı ve arazi kullanım değişikliklerinin gölün ekolojik geleceğini tehdit ettiği bilimsel raporlarla ortada” diye konuşan Sarıbal, “Ulaşım ve madencilik alanları sıfır hektardan 730 hektara çıkarken, ticari ve sanayi alanları yüzde 461,5 artış gösterdi. Konut alanları yüzde 27,3 büyürken, buna karşın ormanlık alanlar ve çayırlar ciddi biçimde geriledi. Gölün korunması için yıllardır verdiğimiz soru ve araştırma önergeleri yanıtsız. İznik Gölü’nün yıllık su dengesinin şeffaf biçimde açıklanması, sanayi kullanımının denetlenmesi ve üniversiteler, meslek odaları ile yerel paydaşların dahil olduğu bütüncül bir havza yönetim planı hazırlanması şart. Şeffaf su yönetimi, denetim ve kamusal irade şart” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Sedanur GÜLLÜ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.