Tavuk eti, protein açısından zengin ve besleyici bir gıda olsa da, hızla bozulabilen bir besindir. Bozulmuş tavuğu tüketmek ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Peki, tavuğun bozulduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında çok değerli bilgiler verdi.
Haber Giriş Tarihi: 07.02.2025 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2025 11:49
Kaynak:
(HABER MERKEZİ)
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir. Bozulmuş tavuğu yüksek ateşte pişirmek yüzeydeki bakterileri öldürebilmesine rağmen bakterilerin ürettiği toksinleri ortadan kaldıramaz ve dolayısıyla gıda zehirlenmelerine engel olamaz.
Tavuk ne kadar süre saklanabilir?
Dondurucunuzu olabildiğince -17,8°C değerine yakın ve buzdolabınızı yaklaşık 1,1°C sıcaklıkta donma noktasının hemen üzerinde tutarak güvenli depolama yapabilir, gıdaların raf ömrünü etkili bir şekilde uzatabilir ve taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu koşullarda pişmiş tavuklarınızı buzdolabında 3-4 gün, dondurucunuzda 2-6 ay; pişmemiş tavuğunuzu buzdolabında 1-2 gün, dondurucunuzda parçalanmış haldeyse 9 ay, tam haldeyse 1 yıl saklayabilirsiniz.
Rengini kontrol edin
Çiğ veya pişmiş tavuk gri-yeşil renge dönmeye başladıysa çürümüştür. Griden yeşile küf lekeleri ise bakteri üremesini gösterir. Tavukta böyle bir renk değişimi fark ederseniz bekletmeden atmalısınız.
Dokusunu kontrol edin
Tavuk yapışkan ve sümüksü bir dokuya sahip ise bozulmuştur. Tavuğu yıkamak bakterilere zarar vermez aksine diğer yiyeceklere, gereçlere ve yüzeylere yayılarak çapraz kontaminasyona neden olabilir.
Kokusunu kontrol edin
Hem çiğ hem de pişmiş tavuğun amonyağa benzeyen asidik bir kokuya sahip olması bozulduğunu gösterir. Tavuğun soslarla ve baharatlarla marine edilmiş olması kokusunu perdeleyebilir, bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Son kullanma tarihini kontrol edin
Son kullanma tarihi, tavuğun ne zaman bozulmaya başlayacağını gösterir ve dondurulmadıkça son kullanma tarihi geçen tavuklar tüketilmemelidir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Tavuğun bozulduğu nasıl anlaşılır?
Tavuk eti, protein açısından zengin ve besleyici bir gıda olsa da, hızla bozulabilen bir besindir. Bozulmuş tavuğu tüketmek ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Peki, tavuğun bozulduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında çok değerli bilgiler verdi.
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir. Bozulmuş tavuğu yüksek ateşte pişirmek yüzeydeki bakterileri öldürebilmesine rağmen bakterilerin ürettiği toksinleri ortadan kaldıramaz ve dolayısıyla gıda zehirlenmelerine engel olamaz.
Tavuk ne kadar süre saklanabilir?
Dondurucunuzu olabildiğince -17,8°C değerine yakın ve buzdolabınızı yaklaşık 1,1°C sıcaklıkta donma noktasının hemen üzerinde tutarak güvenli depolama yapabilir, gıdaların raf ömrünü etkili bir şekilde uzatabilir ve taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu koşullarda pişmiş tavuklarınızı buzdolabında 3-4 gün, dondurucunuzda 2-6 ay; pişmemiş tavuğunuzu buzdolabında 1-2 gün, dondurucunuzda parçalanmış haldeyse 9 ay, tam haldeyse 1 yıl saklayabilirsiniz.
Rengini kontrol edin
Çiğ veya pişmiş tavuk gri-yeşil renge dönmeye başladıysa çürümüştür. Griden yeşile küf lekeleri ise bakteri üremesini gösterir. Tavukta böyle bir renk değişimi fark ederseniz bekletmeden atmalısınız.
Dokusunu kontrol edin
Tavuk yapışkan ve sümüksü bir dokuya sahip ise bozulmuştur. Tavuğu yıkamak bakterilere zarar vermez aksine diğer yiyeceklere, gereçlere ve yüzeylere yayılarak çapraz kontaminasyona neden olabilir.
Kokusunu kontrol edin
Hem çiğ hem de pişmiş tavuğun amonyağa benzeyen asidik bir kokuya sahip olması bozulduğunu gösterir. Tavuğun soslarla ve baharatlarla marine edilmiş olması kokusunu perdeleyebilir, bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Son kullanma tarihini kontrol edin
Son kullanma tarihi, tavuğun ne zaman bozulmaya başlayacağını gösterir ve dondurulmadıkça son kullanma tarihi geçen tavuklar tüketilmemelidir.
Kaynak: (HABER MERKEZİ)
En Çok Okunan Haberler
Rusya ve Ukrayna 175 esiri takas etti
Sınır kapısında kilolarca uyuşturucu ele geçirildi
Almanya Dışişleri'nden İmamoğlu açıklaması
Altun: Cumhurbaşkanımıza yönelik iftiralara şahit oluyoruz
İstanbul Üniversitesi öğrencileri Saraçhane'ye yürüdü
Baro Başkanları İstanbul'da olağanüstü toplanacak
DEM Parti'den İmamoğlu açıklaması
Meclis'te İmamoğlu protestosu
Google Gemini yeni özelliklere kavuştu